diumenge, 5 d’abril del 2009

observant la lluna

Enguany, el 2009, és l'Any Internacional dedicat a l'Astronomia.
Datat del 1609, es commemora que fa just 400 anys, Galileo Galilei va usar per primera vegada el telescopi per observar el cel. A través del seu telescopi de 20 augments (amb una tecnologia molt diferent a la d'ara) observa la lluna i els seus cràters; observa Júpiter i els seus satèl·lits. Com ha acostumat a passar sempre en aquests casos, se'l va prendre per boig en afirmar les seves pròpies (i correctes) teories totalment contràries a les de l'Església. Va ser jutjat per la Inquisició, però se li perdonà la vida a canvi de la seva retractació. Tancat en arrest domiciliari va seguir estudiant el cel.

Molt resumit, això és el que ahir a les 10 de la nit aprenia, al costat d'uns amics i un telescopi (més avançat que el de Galilei) observant la lluna i Saturn. No em demaneu per què, però es veu que ahir era un dia propici per veure-ho bé. Hi vam anar a Roda, a la Plaça de l'Esquerda, en una activitat organitzada per l'ACTER (Amics de les Ciències de la Terra i de l'Espai) dins el marc de les 100 hores d'astronomia.

La lluna impressiona. Opinió personal. No només aquells dies que està plena, rodona, immensa. Perfecta. També un dia imperfecte, com el d'ahir. A través d'un telescopi pots veure'n els cràters, les muntanyes; identificar-ne el seu relleu... Tan lluny i tan aprop.

i parlant de la lluna, no puc evitar pensar en una entrada que vaig llegir un dia, d'algú que en parlava... la lluna en un cove!

Per cert, com a curiositat, ho sabíeu sempre veiem la mateixa cara de la lluna?

2 comentaris:

  1. I com deu ser l'altra cara? potser el que veiem és el cul?

    ResponElimina
  2. Bona tarda llunàtic!!! XD Veig que t'has donat per eludit! Doncs la cara del darrere, segons ens va dir el noi que ens explicava, sembla ser que és similar a la del davant! També amb cràters, muntanyes, valls i tal... Però gira sobre el seu eix, a la mateixa velocitat que entorn a la terra, i per tant la del darrere no la veiem!!!

    Apa, no t'hi cansis!

    ResponElimina

Ei!
Ostres! Em sap greu, que ara no hi sóc! Però si vols.. diga'm, i de seguida que pugui et contesto! ;)